Intelektual Sufi

"Jika anda ada sebiji epal dan saya pun ada sebiji, apabila anda berikan kepada saya epal tersebut dan saya pun berbuat demikian kepada anda (saling bertukar epal), maka anda masih memiliki sebiji epal dan saya pun sama. Tetapi apabila saya kongsikan pada anda satu ilmu dan anda berikan saya satu ilmu, maka saya akan memiliki dua ilmu dan anda pun dua ilmu."

- Tidak Rugi Berkongsi Ilmu -

Jom Jadi Usahawan...

Khamis, 22 Mei 2014

JOM SAMA MEMBANTU ; "ERTI HIDUP PADA MEMBERI"

Pejuang yg tidak didendang...

Pakat tlg, x mampu ngan harta & tenaga bleh tlg share, x mau tkan button share bleh copy-paste...

Hidupkan rukun ukhuwwah sesama kita, TA'ARUF, TAFAHHUM, TA'AWUN dan TAKAFUL..

Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Berat tangan aku menulis, berat lagi beban yang sedang ditanggungnya... Tentulah berat hari-hari yang telah dilepasi dan mendatang. Moga catatan ini dan surat-suratnya tidak mengurangkan pahala dan jasanya, tetapi menjadi peluang kebajikan kepada kita pula.
Ayahanda Ahmad Suji Che Nik adalah bekas Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Sik, menjadi AJK PAS kawasan sejak berusia 21 tahun, menjadi Pengarah MTD Belantek paling lama, tanpa elaun, tanpa gaji, tanpa upah.

Dia bagaikan ensiklopedia perjuangan gerakan Islam. Dia mentor yang meredah lorong untuk dilalui oleh generasi muda, dia juga mentol kerja sukarela yang tak pernah padam. Dia tidak pernah ketinggalan dalam mana-mana pilihanraya umum atau PRK sejak berusia 20-an. Dari mula hingga selesai, dia berkampung dengan beg galas kecil, kadang kala sehelai sepinggang. Keluarganya diserah saja kepada Allah swt.... Dia mampu melepasinya.

Dia khatam kitab-kitab besar antaranya Ahkam Al-Sultaniyyah (Imam Al-Mawardi), peminat setia karya-karya Buya Hamka seperti Novel "Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck", dia menghafal mutiara kata pidato pimpinan PAS seperti ucapan Dr Burhanuddin Al-Helmi, ucapan Dato' Asri Muda, Hj Yusof Rawa, Ustaz Fadzil Noor dan ramai lagi.

Bahasanya tinggi, kiasannya tajam, tegurannya bernas, hujjahnya padat, nas rujukannya tepat. Budaya hidupnya simple, sikapnya humble, menghayati perjuangan dengan jiwa dan raga, menjadikan dia mudah menangis. Dia menjadi tempat jatuhnya pandangan mata hati, pencerah kesamaran untuk melangkah, pengecas bateri yang kadangkala lemah. Sejak mengenalinya, aku tidak pernah berenggang dengan ensiklopedia dirinya. Dialah Murabbi dari desa terpencil Charok Sireh, Chepir, Sik.

Dia pernah menumpang lori dari kampungnya di Chepir untuk ke markaz di Sg Pau. Semua harta pusaka datuknya dihabiskan bersama usianya dalam perjuangan. Dia betul-betul mewakafkan dirinya kepada jemaah... Dia tak pernah meminta didendang!

Dia pemurah dan pemudah. Kebun dan sawah dijual membiayai perjuangannya. Pernah memberi begitu saja satu-satunya geran tanah pusaka yang masih ada kepada seorang sahabat, dipindah milik dan dicagar ke bank supaya sahabatnya itu mampu membeli rumah. Selepas berbelas tahun, barulah geran itu kembali kepada namanya. Dia bahagia melihat orang lain senang!

Kini sudah dimamah usia 64 tahun. Kudratnya sudah tiada, tubuhnya kian susut dan renggeh, senyumnya bersulam tangis. Dia bukan saja ditelan usia, dia juga dimamah sakit jantung, darah tinggi, diabetis dan kini diganggu kegagalan buah pinggang. Khidmat yang aku mampu diwaktu sukar seperti ini hanyalah menghulur sekadar ada.

Setelah berminggu dia meminta, baru tadi aku sanggup menulis suratnya kepada pusat-pusat dialisis swasta dan NGO, Jabatan Kebajikan, Jabatan Zakat, dan Baitulmal untuk membiayai perubatannya. Dia terlalu berharga untuk dinilai dengan surat-surat itu. Tanpa pendapatan, memang sukar menguruskan sakit dan rawatan.

Sementara surat itu sampai, diproses dan diberi jawapan, belum tentu positif, mungkin memakan masa berminggu-minggu, berbulan- bulan, dia terpaksa berulang alik ke hospital juga. Dia tidak meminta minta sembarangan, aku memohon izin darinya untuk membuat catatan ini, untuk berkongsi dukanya pula, sesudah lebih dua pertiga hidupnya diwakafkan untuk perjuangan dan masyarakat. Tidaklah catatan ini untuk menagih simpati buta, dia tidak semurah itu.

Tetapi dikala kesukaran membaluti hidupnya, aku mengajak sahabat-sahabat untuk meringankan bebannya. Semoga ada sentuhan daripada sahabat-sahabat yang mengahayati rukun Ta'aruf, Tafaahum, Ta'awun dan Takaaful... Kalaupun tidak atas empat dasar ini, cukuplah atas kemanusiaan dan keinsanan. Moga dia masih punya sedikit tenaga untuk terus memberi nasihat.

Mulakan bantuan kita dengan DOA semoga Allah sembuhkan Ayahanda Ahmad Suji Bin Che Nik - No akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) - 02115-29-00016227-3